Home Nieuws Jong N-VA geeft Nederlandse les aan partijbureau MR
30
mei
2022

Jong N-VA geeft Nederlandse les aan partijbureau MR

MR Taalles

Georges-Louis-Bouchez pleitte er in een reeks recente interviews voor om Nederlandse les in het Franstalig onderwijs te verplichten. “Een uitstekend voorstel dat wij  volledig steunen”, vertelt Jong N-VA voorzitter Jeroen Bergers. “In Vlaanderen is Franse les al jaar en dag verplicht en terecht want talenkennis helpt onze jongeren vooruit. In het Wallonië waar iedereen zogenaamd belgicist is slaagt men er echter niet in om in onderwijs van de landstalen te voorzien. Amper een derde van de Waalse scholieren kiest ervoor om Nederlands te leren. De anderen kiezen voor Engels. Als de MR en Ecolo het menen heeft deze Waalse regering geen enkel excuus om Nederlands niet te verplichten in het Franstalige onderwijs.”

Het gebrek aan Nederlandstalige onderwijs ligt volgens Bouchez ook aan de basis van zijn eigen krakkemikkige Nederlands. “Een uitnodiging die we echt niet konden laten liggen. Daarom trokken we naar het MR partijsecretariaat om Nederlandse les te geven”, aldus Bergers. Alhoewel Bouchez de enige Waalse politicus is die regelmatig met Vlaamse pers communiceert komt hij namelijk niet verder dan zijn eigen naam in het Nederlands te vertellen.

Via die les staken de Jong N-VA’ers de draak met de Vivaldipartijen. Zo was één van de oefeningen om het werkwoord vallen te vervoegen: ik val, jij valt, de regering valt. Gezien het wekelijkse gekibbel van de regeringspartijen gelooft namelijk niemand er nog in dat Vivaldi de rit zal uitdoen. “Heel wat MR-medewerkers kwamen langs bij de actie, maar Bouchez zelf had geen tijd voor een les Nederlands. Helaas, we vonden het sowieso al pover dat hij als opperliberaal een persoonlijk falen op de overheid steekt. Hopelijk maakt hij wel tijd om de verplichte Nederlandse lessen er in de Waalse regering door te drukken en blijft het niet bij een promopraatje” besluit Jong N-VA actiecoördinator Joachim De Leenheer.