Home Nieuws Geldt vrije meningsuiting in Brussel enkel voor linkse standpunten?
13
dec
2018

Geldt vrije meningsuiting in Brussel enkel voor linkse standpunten?

"Iedereen is hier welkom in Brussel om te betogen, geen probleem," stelde de Brusselse PS-burgemeester Close in een reactie op de uit de hand gelopen betoging van de gele hesjes op 30 november. Minder dan twee weken later verbieden diezelfde PS-burgemeester én de Brusselse Minister-President Rudi Vervoort (PS) een door verschillende Vlaamse (radicaal)-rechtse organisaties georganiseerde 'Mars tegen Marrakesh'.

MIGRATIECRISIS

Op zondag 16 december zou er een manifestatie plaatsvinden in Brussel tegen het VN-migratiepact. PS-burgemeester Close heeft die manifestatie inmiddels verboden verwijzend naar het rechts-extremistisch karakter van de organisatoren. Hij gaat hiermee zijn boekje te buiten. De organisatoren van deze manifestatie ZIJN evenwel organisaties waarmee we ons niet willen associëren, zoals Voorpost, Vlaams Belang Jongeren, Schild & Vrienden en ReAct. Ook groepen hooligans hebben inmiddels aangekondigd zich aan te sluiten bij deze manifestatie. Jong N-VA neemt daarom geen deel aan deze manifestatie.

Dat mensen hun vreedzaam bezorgdheid willen uiten over migratiepact van Marrakesh is logisch: specialisten vrezen dat het in Europese rechtbanken misbruikt kan worden door opengrenzen-activisten.  Het verleden leert ons dat dit niet altijd zonder gevolg is, denk maar aan de immigratiecrisis die gedurende verschillende jaren gegroeid is na het verbod op push-backs door het EHRM.

VRIJE MENINGSUITING VOOR NATIONALISTEN?

Wij zijn dan ook verbaasd én verontwaardigd op de Brusselse beslissing om deze mars niet te laten doorgaan. In een Westerse en Europese democratie moeten alle politieke meningen geuit kunnen worden, zeker de meningen met wie men het niet noodzakelijk eens is. Dat het verbod op deze betoging niets met veiligheid, maar enkel met een politiek motief gestaafd is, is democratisch verwerpelijk. Een burgemeester mag geen politieke opportuniteitsoverwegingen maken, hij mag enkel de openbare orde en veiligheid laten primeren. De antidemocratische maskers van de PS zijn eens te meer afgevallen.